Ομάδα Πρωτοβουλίας

Επίτιμοι Πρόεδροι

Karolos_Papoulias.jpg

Κάρολος Παπούλιας

Ο Κάρολος Παπούλιας διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 2005 έως το 2015. Προηγουμένως ήταν Υπουργός Εξωτερικών από το 1985 έως το 1989 και πάλι από το 1993 έως το 1996.

prokopispavlopoulos-220x220.jpg

Προκόπιος Παυλόπουλος

Ο Προκόπιος Παυλόπουλος είναι Έλληνας δικηγόρος, καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός που διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 2015 έως το 2020. Στο παρελθόν ήταν Υπουργός Εσωτερικών από το 2004 έως το 2009.

Papademos.jpg

Λουκάς Παπαδήμος

Ο Λούκας Δημήτριος Παπαδήμος είναι Έλληνας οικονομολόγος, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012. Προηγουμένως διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2002 έως το 2010 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από το 1994 έως το 2002. ήταν επισκέπτης καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Kennedy School of Government στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και είναι ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας (αλφαβητικά)

aristeidis_agathoklis_220x300.jpg

Αριστείδης Αγαθοκλής

Ο Αριστείδης Αγαθοκλής μπήκε στην διπλωματία το 1974 υπηρετώντας στην κεντρική υπηρεσία ΥΠΕΞ (Διεύθυνση ΝΑΤΟ). Στο διάστημα 1980-1985 διετέλεσε γραμματέας στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. (Βρυξέλλες), στη συνέχεια ως επικεφαλής του γραφείου πολιτικών υποθέσεων στην Καβάλα (μειονοτικά θέματα) ενώ διατέλεσε σύμβουλος στην πρεσβεία του Λονδίνου. Υπηρέτησε ως γενικός πρόξενος στον Χονγκ Κόνγκ και υπαρχηγός αποστολής ECMM της Κροατίας. Στο διάστημα 1994-1998 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στα ευρωπαϊκά συμβούλια στο ΕΣΣΕΝ (1994), στις Κάννες (1995), στην Μαδρίτη (1995), στην Φλωρεντία (1996), στο Άμστερνταμ (1997), στο Λουξεμβούργο (1997), στο Κάρντιφ (1998) και στην Βιέννη (1998). To 1999 υπηρέτησε στο γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ως διευθυντής στο διπλωματικό γραφείο του τότε υπουργού Εξωτερικών, κ. Γιώργου Παπανδρέου. Από το 2000 έως το 2003 ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρόεδρος της επιτροπής μόνιμων αντιπροσώπων του συμβουλίου NASA την 4η ελληνική προεδρία το Α’ εξάμηνο του 2003). Το 2003 έως το 2005 ήταν πρέσβης της Ελλάδος στην Ισπανία και πέντε χρόνια μετά, υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος στην τότε υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη. Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2007-2008.

George-Marios Angeletos.jpg

Γεώργιος-Μάριος Αγγελέτος

Ο Γεώργιος-Μάριος Αγγελέτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και είναι Καθηγητής Οικονομικών MIT. Απέκτησε το πτυχίο του και το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό του και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Harvard.

Ailamaki_edited.jpg

Αναστασία Αϊλαμάκη 

Η Αναστασία Αϊλαμάκη είναι καθηγήτρια Επιστημών Υπολογιστών και Επικοινωνιών στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ελβετίας στη Λωζάννη (EPFL) και συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της RAW Labs SA, μιας ελβετικής εταιρείας που αναπτύσσει υποδομές ανάλυσης ετερογενών δεδομένων από πολλαπλές πηγές σε πραγματικό χρόνο. Πήρε διδακτορικό στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison το 2000. Έλαβε το ACM SIGMOD Edgar F. Codd Innovations (2019) και το βραβείο VLDB Women in Database Research (2020). Επίσης έλαβε το βραβείο ERC Consolidator (2013), το Finmeccanica Endowed Chair από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Carnegie Mellon (2007), το Βραβείο Νέων Ερευνητών από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών (2007), την Alfred P. Sloan Research Fellowship (2005), το βραβείο CAREER (2002) του Αμερικανικού Ιδρύματος Επιστημών και δέκα βραβεία καλύτερης εργασίας σε επιστημονικά συνέδρια. Το 2018 της απονεμήθηκε το βραβείο Νέμιτσας από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Είναι εκλεγμένο μέλος του Ελβετικού, του Βελγικού και του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών. Είναι ACM Fellow, IEEE Fellow, και μέλος του Academia Europaea και του Δικτύου Ειδικών του World Economic Forum.

Othon Anastasakis.jpg

 Όθων Αναστασάκης 

Ο Όθων Αναστασάκης είναι Διευθυντής Σπουδών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Οξφόρδη (SEESOX). Είναι Ανώτερος ερευνητής στο St Antony's College, συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, συνεργάτης του Κέντρου Διεθνών Σπουδών,  συνεργάτης του Oxford School of Global and Area Studies (OSGA) και πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σπουδών του St Antony's College, Οξφόρδη.

apostolidis.jpg

Παύλος Αποστολίδης

Ο Παύλος Αποστολίδης είναι διπλωμάτης. Ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Π. Πικράμενου. Έχει διατελέσει σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, Πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη και το Ομάν, Πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία, Διευθυντής Διμερών Σχέσεων του Υπ. Εξωτερικών, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών EYΠ.

Vassilis Apostolopoulos.jpg

Βασίλης Αποστολόπουλος 

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου "Ιατρικό Αθηνών", ενός κορυφαίου ομίλου υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (EENE), μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού Ελλάδα-Κατάρ. Είναι μέλος του συμβουλευτικού οργάνου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Διεθνών Επιχειρήσεων και Διοίκησης (CIBAM) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Avgouleas.jpg

Αιμίλιος Αυγουλέας 

Ο Αιμίλιος Αυγουλέας κατέχει την Έδρα Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και είναι ο ιδρυτικός διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος του Εδιμβούργου στο Διεθνές Τραπεζικό Δίκαιο και τη Χρηματοοικονομική. Είναι ειδικός στις χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, την πολιτική και τη ρύθμιση της fintech, τη θεωρία και τη ρύθμιση των τραπεζών, τη ρύθμιση των κεφαλαιαγορών, τη νομοθεσία και τα χρηματοοικονομικά και την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

Gkoutzinis_edited.jpg

Απόστολος Γκουτζίνης

Ο Απόστολος Γκουτζίνης είναι εταίρος της Milbank, μίας από τις κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες στον κόσμο. Εργάζεται στο γραφείο του Λονδίνου και διευθύνει το τμήμα κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη.  Για πολλά χρόνια είχε ηγετικό ρόλο ως δικηγόρος σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτικές συναλλαγές στον κόσμο και παραμένει ένας από τούς κορυφαίους δικηγόρους με κέντρο βάρους την Ελλάδα, συμβουλεύοντας σε όλες τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες στις επενδύσεις τους διεθνώς και τους περισσότερους ξένους επενδυτές στις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Το 2015, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος δικηγόρος χρηματοοικονομικών υποθέσεων στην Ευρώπη από μία διεθνή δημοσκόπηση που διεξήχθη υπό την αιγίδα της «The Lawyer», μίας από τις κορυφαίες εξειδικευμένες εκδόσεις του νομικού κλάδου.

Velmahos.jpg

Γιώργος Βέλμαχος

Ο Γιώργος Βέλμαχος είναι Kαθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής τραύματος, χειρουργικής έκτακτης ανάγκης και χειρουργικής κρίσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Είναι ηγέτης του προγράμματος Trauma για το Κέντρο Ένταξης Καινοτόμων Τεχνολογιών στην Ιατρική (CIMIT) και είναι ο ιδρυτής του Κέντρου Έρευνας για το Πρόωρο Τραύμα στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Είναι επίσης επίτιμος καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand (Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική), στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα) και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λάρισα, Ελλάδα). Επιπλέον, είναι διευθυντής του Hernia Center στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Marco Veremis.jpg

Μάρκος Βερέμης

Ο Μάρκος Βερέμης είναι συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Upstream. Ήταν στρατηγικός σχεδιαστής μάρκετινγκ των εταιρειών Omnicom, WPP και IPG, όπου ανέπτυξε παγκόσμιες στρατηγικές επικοινωνίας. Είναι συνεργάτης στο BigPi Venture Capital και επενδυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε εταιρείες τεχνολογίας. Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της SEN / Junior Achievement Greece και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), του Ιδρύματος Οικονομικής και Βιομηχανικής Έρευνας (ΙΟΒΕ), του Endeavour και του ερευνητικού και πολιτικού ινστιτούτου diaNEOsis.

Nikos Vettas.jpg

Νικόλαος Βέττας

Ο Νικόλαος Βέττας είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών. Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο INSEAD της Γαλλίας. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα στη Βιομηχανική Οικονομία, Ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για την Οικονομική Πολιτική (CEPR) στο Λονδίνο και μέλος της Οικονομικής Συμβουλευτικής Ομάδας Πολιτικής Ανταγωνισμού της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διατελέσει Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Arveler_edited.jpg

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι βυζαντινολόγος. Είναι επίσης πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF για την Ελλάδα. Στην εκπομπή του 2008 «Οι Έλληνες» περιλήφθη μεταξύ των 100 σημαντικότερων Ελλήνων όλων των εποχών. Διετέλεσε Αντιπρύτανης και Πρύτανης Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 Panthéon-Sorbonne. Δεν ήταν μόνο η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτό το αξίωμα στην 700ετή ιστορία της Σορβόννης αλλά και η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που κατείχε διευθυντική θέση σε ένα παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε Πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού και Πρόεδρος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou, διευθύντρια του Πανεπιστημίου της Ευρώπης στο Παρίσι, Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας στη Γαλλία , Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών στην Ελλάδα και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών.

Constantinos Daskalakis.jpg

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο ΜΙΤ, όπου εργάζεται στην θεωρία υπολογισμού και την διεπαφή της με τα οικονομικά, την στατιστική και την τεχνητή νοημοσύνη. H έρευνα του έχει επιλύσει σημαντικά ανοικτά προβλήματα που αφορούν την υπολογιστική πολυπλοκότητα της ισορροπίας Nash και τη μαθηματική δομή και την υπολογιστική πολυπλοκότητα των δημοπρασιών σε υψηλές διαστάσεις. Η τρέχουσα έρευνά του επικεντρώνεται στη στατιστική σε υψηλές διαστάσεις και την μηχανική μάθηση από ελλιπή, εξαρτημένα ή στρατηγικά δεδομένα. Το 2018 τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο Nevanlinna που απονέμεται από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών μαζί με το βραβείο Fields για εξαιρετική συνεισφορά στις μαθηματικές πτυχές των επιστημών της πληροφορίας. Έχει τιμηθεί με πολλά άλλα σημαντικά βραβεία όπως το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην επιστήμη των υπολογιστών από τον διεθνή οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών ACM, το βραβείο Kalai από την διεθνή ένωση θεωρίας παιγνίων, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης  από την διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών (SIAM), το βραβείο των ιδρυμάτων Sloan και Simons, το βραβείο Grace Murray Hopper από τον ACM, και το επιστημονικό βραβείο του ιδρύματος Μποδοσάκη.

Daskalopoulos_edited.jpg

Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της DAMMA Holdings SA, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επενδύσεων. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για 8 συνεχόμενα χρόνια. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ. Ήταν ο βασικός μέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Delta Holdings / Vivartia SA, του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων στην Ελλάδα. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (BUSINESSEUROPE). Είναι ο ιδρυτής του DiaNEOsis, μιας ερευνητικής ομάδας προβληματισμού στην Ελλάδα, η οποία αναθέτει μελέτες και υποβάλλει προτάσεις για τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα στην Ελλάδα και έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος του οργανισμού από την ίδρυσή του.

Anna Grimani.jpg

Άννα Γριμάνη

Η Άννα Γριμάνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι. Ξεκίνησε την καριέρα της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, και τον Περιοδικό Τύπο, ΕΝΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ και άλλες εκδόσεις. Η στήλη της ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ & ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ στο περιοδικό Κ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ(2008-2017) ανέδειξε περισσότερους από 450 διακεκριμένους Έλληνες Επιστήμονες που διαπρέπουν σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα κι Ερευνητικά Κέντρα στο εξωτερικό. Όπως και οι κεντρικές συνεντεύξεις της, επιφανών ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων στα περιοδικά Κ και GK (Καθημερινή) και Limited Edition (Καθημερινή/ Eurobank). Ήταν αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής ΩΡΑΙΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ στην κρατική τηλεόραση (ΕΤ1)–ωριαία πορτραίτα κορυφαίων Διεθνών Ελλήνων Επιστημόνων στο εξωτερικό, με γυρίσματα στην Ευρώπη και ΗΠΑ και σε πρώτη παρουσίαση τους στην ελληνική τηλεόραση. Ως πρόεδρος (2015 -2018) Ανθρωπιστικού Οργανισμού για άπορα παιδιά της Ελλάδας, με συγγενή καρδιοπάθεια, συνεργάστηκε με σημαντικά ονόματα της τέχνης, διοργανώνοντας μεγάλες εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού ενώ από την εθελοντική θέση της, και υπό την άμεση διοικητική ευθύνη της, υποστηρίχτηκαν 106 άπορα παιδιά με καρδιοπάθεια. Έχει συγγράψει τη βιογραφία, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, 600 Μολύβια και 10 Ποιήματα (2021, εκδ. ΓΚΟΒΟΣΤΗ). Είναι μέλος της Τιμητικής Επιτροπής Μεντόρων του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού HOPEgenesis, με ιδρυτή τον Δρ. Στέφανο Χανδακά, πρόεδρο του ΜΗΤΕΡΑ. Αρθρογραφεί στην ελληνική έκδοση της Huffington Post και έχει την αρχισυνταξία του επίσημου ιστορικού ντοκιμαντέρ «2.500 Έτη Φωτός», της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους ‘Θερμοπύλες- Σαλαμίνα 2020’’, «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Demertzis_edited.jpg

Μαρία Δεμερτζή

Η Μαρία Δεμερτζή είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Bruegel. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ερευνητικό τμήμα της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας. Κατείχε επίσης ακαδημαϊκές θέσεις στη Σχολή Διακυβέρνησης Harvard Kennedy στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στα οικονομικά. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και έχει κάνει τακτικές πολιτικές συνεισφορές τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στην Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα

Dimopoulos_edited.jpg

Σάββας Δημόπουλος

Ο Σάββας Δημόπουλος είναι φυσικός σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι γνωστός για το έργο του στη δημιουργία θεωριών πέρα από το Πρότυπο Μοντέλο, οι οποίες επί του παρόντος διερευνώνται και δοκιμάζονται σε συγκρούσεις σωματιδίων όπως το LHC στο CERN και σε πειράματα σε όλο τον κόσμο. Πρότεινε ένα μοντέλο SU (5) GUT, το οποίο είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία του Minimal Supersymmetric Standard Model (MSSM). Πρότεινε επίσης το μοντέλο ADD μεγάλων επιπλέον διαστάσεων.

diamandouros_edited.jpg

Νικηφόρος Διαμαντούρος

Ο Παρασκευάς Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας από το 1998 έως το 2003 και ήταν Διαμεσολαβητής για την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Απρίλιο του 2003 έως τον Οκτώβριο του 2013. Έχει διατελέσει Διευθυντής Ανάπτυξης στο Κολλέγιο Αθηνών, Διευθυντής Προγράμματος για τη Δυτική Ευρώπη και την Εγγύς και Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών της Νέας Υόρκης, πρόεδρος της Ένωσης Νεοελληνικών Σπουδών, διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου για τις Διεθνείς και Στρατηγικές Σπουδές, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Πολιτικών Επιστημών,  συμπρόεδρος της Υποεπιτροπής του Συμβουλίου Κοινωνικών Επιστημών για τη Νότια Ευρώπη, διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Ελλάδας και επισκέπτης καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Juan March Center for Advanced Studies in the Social Sciences στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Georgia Destouni.jpg

Γεωργία Δεστούνη

Η Γεωργία Δεστούνη είναι Καθηγήτρια Υδρολογίας, Υδρογεωλογίας και Υδάτινων Πόρων στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας, καθώς και της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Επιτροπής Ενέργειας. Επίσης, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου της Ακαδημίας για το διεθνές βραβείο Crafoord στις Γεωεπιστήμες.Της έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Henry Darcy της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU), και προεδρεύει του Freshwater Security Panel του Belmont Forum-G8 HORC’s International Opportunities Fund. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και τα έργα της περιλαμβάνουν τους τομείς της Υδρολογίας, των Υδατικών Πόρων, της Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, των Γεωεπιστημών και της επιστήμης του κλίματος.

Headshot.jpg

Κωνσταντίνος Δροσάτος

Ο Κωνσταντίνος Δροσάτος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιαγγειακών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή "Lewis Katz" του Πανεπιστημίου Tepmple της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Επίσης έχεί τον τίτλο του Επισκέπτη Καθηγητή του Κέντρου "Systems Biomedicine" της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA και είναι εξωτερικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει βραβευθεί με το βραβείο "Outstanding Early Investigator" του Συμβουλίου Καρδιαγγειακών Επιστημών της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. Ήταν συνιδρυτής και Πρόεδρος δύο επιστημονικών οργανισμών Ελλήνων ιατρών και βιοεπιστημόνων που ζουν στο εξωτερικό, του Hellenic Bioscientific Association in the USA και του World Hellenic Biomedical Association. Είναι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου ARISTEiA των ΗΠΑ για την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης στις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία.

Eleftheriou_edited.jpg

Ευάγγελος Ελευθερίου

Ο Ευάγγελος Ελευθερίου είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Είναι συνεργάτης της IBM και υπεύθυνος για το τμήμα Υποδομής Cloud και Υπολογιστικών Συστημάτων στο εργαστήριο IBM Research - Ζυρίχη στο Rüschlikon της Ελβετίας. Είναι επίσης επικεφαλής του ομίλου για την ομάδα Memory and Cognitive Technologies σε αυτό το τμήμα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επεξεργασία σήματος και κωδικοποίηση, τις μνήμες στερεάς κατάστασης και την αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων. Πιο πρόσφατα, έχει επεκτείνει τα ενδιαφέροντά του σε αναδυόμενα υπολογιστικά συστήματα, όπως το νευρομορφικό και το λογισμικό στη μνήμη για εφαρμογές AI.

john_illiopoulos_edited.jpg

Ιωάννης Ηλιόπουλος

Ο Ιώαννης Ηλιόπουλος είναι Έλληνας φυσικός. Είναι ο πρώτος που παρουσίασε το πρότυπο μοντέλο της φυσικής των σωματιδίων σε μία μόνο αναφορά. Είναι πιο γνωστός για την πρόβλεψή του για το τέταρτο κουάρκ με τους Sheldon Lee Glashow και Luciano Maiani (ο «μηχανισμός GIM»). Έδειξε την ακύρωση των ανωμαλιών στο Καθιερωμένο Πρότυπο και εισήγαγε τον Fayet-Iliopoulos D-term. Σήμερα είναι επίτιμο μέλος του Εργαστηρίου θεωρητικής φυσικής της École Normale Supérieure στο Παρίσι. Είναι πρωτοπόρος της υπερσυμμετρίας, της υποθετικής συμμετρίας που συνδέει τα φερμιόνια και τα μποζόνια. Μελέτησε επίσης ορισμένες πτυχές της κβαντικής θεωρίας της βαρύτητας, καθώς και τις μαθηματικές ιδιότητες των θεωριών που μένουν αναλλοίωτες σε μετασχηματισμούς βαθμίδας και διατυπώνονται σε έναν χώρο με μη αντιμεταθετική γεωμετρία.

Zerefos.jpg

Χρήστος Ζερεφός

Ο Χρήστος Ζερεφός είναι Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και πολλών άλλων Ακαδημιών και επιστημονικών Ιδρυμάτων. Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έχει λάβει συμπεριλαμβάνεται το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (1997), το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διακρίσεις από την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, τη Γαλλική Κυβέρνηση (ταξιάρχης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα) κ.α. Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Πατρών και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου ANATOLIA. Έχει επιβλέψει 55 Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και περισσότερες από 30 Διδακτορικές διατριβές. Έχει ιδρύσει από το μηδέν 8 διεθνή Επιστημονικά/Ερευνητικά Κέντρα και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες εργασιών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Doros Theodorou_edited.jpg

Δώρος Θεοδώρου

Ο Δώρος Θεοδώρου είναι καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών. Αφού απέκτησε το PhD του από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΜΙΤ, δίδαξε στο University of California, Berkeley, και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πριν ενταχθεί στο δυναμικό του ΕΜΠ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων μεθόδων ιεραρχικής μοντελοποίησης για την κατανόηση και πρόβλεψη των ιδιοτήτων υλικών με βάση τη χημική τους δομή. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα κινητικότητας ερευνητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο διάστημα 1995-2004. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας το 2010-2013 και από το 2020. Εχει αποκτήσει σημαντικά βραβεία και το 2015 εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών των ΗΠΑ.

Camhis.jpg

Μάριος Καμχής

Ο Μάριος Καμχής σπούδασε Αρχιτεκτονική και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο στην Αρχιτεκτονική Ένωση (AΑ Dip Plan) και δίδαξε στο Τμήμα Σχεδιασμού. Πήρε Διδακτορικό  (PhD) στο London School of Economics and Political Science και συνέχισε την έρευνά του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Λος Άντζελες (UCLA). Ήταν επιστημονικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπεύθυνος για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Παράκτιων περιοχών, Σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Υπουργών για το Ελληνικό Μνημόνιο.

Ioli Kalavrezou.jpg

Ιόλη Καλαβρέζου

Η Ιόλη Καλαβρέζου από το 1989 είναι καθηγήτρια της ιστορίας της βυζαντινής τέχνης  στο τμήμα Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχοντας διδάξει νωρίτερα στο UCLA και στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian στο Μόναχο. Έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος του τμήματος για έξι χρόνια και είναι επίσης Senior Fellow και Senior Research Associate στο Dumbarton Oaks και Trustee στο Cyprus Research Institute.

Vrasidas Karalis.jpg

Βρασίδας Καραλής

Ο Βρασίδας Καραλής διδάσκει Νεοελληνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου κατέχει την έδρα του Sir Nicholas Laurantos στις Βυζαντινές και Νεοελληνικές σπουδές. Έχει πολλές δημοσιεύσεις στους τομείς της βυζαντινής ιστοριογραφίας, της ελληνικής πολιτικής ζωής, στον ελληνικό κινηματογράφο, τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, τη λογοτεχνική κριτική και τη σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία.

Carvounis_edited.jpg

Πάνος Καρβούνης

Ο Πάνος Καρβούνης διετέλεσε επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Έχει επίσης υπηρετήσει ως Κύριος Σύμβουλος, Διευθυντής, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διευθυντής του τομέα για «Μικρές Επιχειρήσεις, Εμπόριο και Διανομή, Συνεταιρισμούς, Σύλλογους και Ιδρύματα» της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Προϊστάμενος της Μονάδας «Ενεργειακή συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ» στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βοηθός του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Σύμβουλος του γαλλικού Υπουργείου Μεταφορών.

Antonis-Kokossis.jpg

Αντώνης Κοκόσης

Ο Αντώνης Κοκόσης είναι Καθηγητής Μηχανικής Συστημάτων Διαδικασίας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι Διευθυντής της Μηχανικής Συστημάτων Βιομηχανικής Διαδικασίας (IPSEN), Επισκέπτης Καθηγητής στο Imperial College of Science Technology and Medicine στο Ηνωμένο Βασίλειο και επίκουρος ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στις Τεχνολογίες Πληροφοριών, Επικοινωνιών και Γνώσης (ΑΘΗΝΑ) στην Αθηνα.

Konovessis.jpg

Δημήτριος Κονοβέσης

Ο Δημήτριος Κονοβέσης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης. Είναι ειδικός στο σχεδιασμό πλοίων και την ασφάλεια των πλοίων, την αξιοπιστία και τη συντήρηση των θαλάσσιων συστημάτων, την αποδοτικότητα και τη διαχείριση της θαλάσσιας ενέργειας και τη μηχανική συστημάτων.

Koulouri_edited.jpg

Χριστίνα Κουλούρη

Η Χριστίνα Κουλούρη είναι Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας και Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I) και στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Το 2010 ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1 –UMR IRICE), το 2017 Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton και τον Ιούνιο του 2019 Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Regensburg (Γερμανία). Της έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Νίκου Σβορώνου «για εξαιρετική επίδοση στην έρευνα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας» (1994), ‘Δελφοί’ της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2012) και Dimitrios Vikelas της ISOH (International Society of Olympic Historians). Από τον Νοέμβριο 2020 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Chryssa_Kouveliotou.jpg

Χρύσα Κουβελιώτου

Η Χρύσα Κουβελιώτου είναι Ελληνίδα αστροφυσικός. Είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington και Ομότιμη ερευνήτρια στην αστροφυσική υψηλής ενέργειας στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσης Marshall της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα. Οι πολυάριθμες συνεισφορές της στους τομείς της αστρονομίας και της αστροφυσικής έχουν διευρύνει την επιστημονική κατανόηση των παροδικών φαινομένων του Γαλαξία και όλου του σύμπαντος. Εκτός από τον προσδιορισμό των μοναδικών ιδιοτήτων των εξαιρετικά ενεργητικών εκπομπών από εκρήξεις ακτίνων γάμμα - τα πιο φωτεινά και πιο ισχυρά κοσμικά γεγονότα που έχουν τεκμηριωθεί ποτέ - η Κουβελιώτου ήταν μέρος της ομάδας που αποκάλυψε την εξωγαλακτική φύση αυτών των πηγών. Η ομάδα της έκανε επίσης την πρώτη επιβεβαιωμένη ανίχνευση εξαιρετικά πυκνών αστεριών νετρονίων που ονομάζονται magnetars - τα άκρα των αστεριών που έμειναν μετά από ένα σουπερνόβα. Το 2021 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο αστρονομίας Shaw.

Kounenaki-Efraimoglou_edited.jpg

Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου

Η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου είναι Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου  Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Είναι Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, καθώς και  Μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ταμίας του Δ.Σ. του ALBA Graduate Business School, Μέλος στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ. Είναι Μέλος του Δ.Σ. στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. και στη Lavipharm A.E. Είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Β.Ε.Π.Ε. Τεχνόπολις - Ακρόπολις Α.Ε., Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Λατινικής Αμερικής, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Ελληνο-Ασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Μέλος στο Non-Executive Directors’ Club και Μέλος στο Business Advisory Council του MBA International Programme του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατάκειου Ιδρύματος, καθώς και του Oργανισμού διαΝΕΟσις. Το 2008, ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ ηγήθηκε της δημιουργίας του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και της προώθησής του στις επιχειρήσεις, καθώς και στη μετέπειτα ίδρυση  του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, στο 15μελές Συμβούλιo του οποίου, είναι σήμερα μέλος. Υπήρξε ιδρύτρια, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Vivodi Telecom και Πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας Fortius Finance ΑΧΕΠΕΥ. Επιπλέον, επί σειρά ετών, δίδαξε στα Τμήματα Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων καθώς και Πληροφορικής του Α.Ε.Ι Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα.

Dimitris Kourkoulas.jpg

Δημήτρης Κούρκουλας

Ο Δημήτρης Κούρκουλας διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας  αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας ήταν υπεύθυνος για την διοργάνωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το α! εξάμηνο του 2014. Διετέλεσε Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λίβανο, ο πρώτος Πρέσβης της Ε.Ε. μετά το τέλος του πολέμου, στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη. Υπηρέτησε ως Διευθυντής στην Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την στρατηγική και πολιτική της Διεύρυνσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Τουρκία και την Ισλανδία.

Cousteni_edited.jpg

Αθηνά Κουστένη

Η Αθηνά Κουστένη ειδικεύεται στην Πλανητολογία. Είναι Διευθύντρια έρευνας στο CNRS της Γαλλίας, εργάζεται στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) καθώς και με τη NASA. Η έρευνά της είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση πλανητικών ατμοσφαιρών και επιφανειών, με έμφαση σε παγωμένα φεγγάρια όπως ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος, οι δορυφόροι του Κρόνου. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μετεωρολογικών και Ατμοσφαιρικών Επιστημών και του Τμήματος Πλανητικών Επιστημών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών και μέλος της Air Academy της Ελλάδας. Είναι επίσης μέλος της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, είναι εκτελεστική διευθύντρια της Εταιρείας Γεωεπιστημών Ασίας Ωκεανίας, Γαλλικής Αστρονομικής Ένωσης, Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Κrimigis_Stamatios_Portrait_2016.jpg

Σταμάτιος Κριμιζής

Ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής είναι Επίτιμος Επικεφαλής του Τομέα Εξερεύνησης Διαστήματος στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins (APL), Mέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Nicholas Ktistakis.jpg

Νικόλας Κτιστάκης

Ο Νικόλαος Κτιστάκης είναι επικεφαλής της ομάδας στο Πρόγραμμα Σηματοδότησης του Ινστιτούτου Babraham του Πανεπιστημίου του Cambridge από το 1996. Μελετά τη σηματοδότηση των λιπιδίων και την αυτοφαγία, με ιδιαίτερη έμφαση στις οδούς που ρυθμίζονται από φωσφατιδικό οξύ και 3-φωσφορική φωσφατιδυλινοσιτόλη.

kiriakopoulos.jpg

Οδυσσέας Κυριακόπουλος

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development S.A., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου IMERYS και της ASK Chemicals GmbH. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ, 2000-2006), αντιπρόεδρος της Business Europe (πρώην UNICE) και της Hellenic Exchanges Holdings SA, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος (2002-2011) και πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (2011 - 2014)

Kyrpides.jpg

Νίκος Κυρπίδης

Ο Νίκος Κυρπίδης είναι  βιοεπιστήμονας που μελετά την προέλευση της ζωής, την επεξεργασία πληροφοριών, τη βιοπληροφορική, τη μικροβιολογία, τη μεταγονιδιωματική και την επιστήμη μικροβιώματος. Είναι ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο του Μπέρκλεϋ, επικεφαλής του Υπερπρογράμματος Προκαρυωτικών Οργανισμών και ηγείται του προγράμματος Επιστήμης Δεδομένων Μικροβιώματος στο Ινστιτούτο Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Ηγήθηκε της ανάπτυξης πρωτοποριακών συστημάτων διαχείρισης δεδομένων στη μικροβιακή γονιδιωματική και μεταγονιδιωματική. Αυτά περιλαμβάνουν συστήματα διαχείρισης δεδομένων και επιμέλειας έργων που αφορούν στα γονιδιώματα, όπως η βάση δεδομένων Genomes OnLine (GOLD) και συστήματα συγκριτικής γονιδιωματικής όπως το ERGO και τα ολοκληρωμένα μικροβιακά γονιδιώματα (IMG). 

Konofagou.jpg

Ελίζα Κωνοφάγου

Η Ελίζα Κωνοφάγου είναι Ελληνίδα βιοϊατρικός μηχανικός με ειδίκευση στον ιατρικό υπέρηχο. Είναι Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ακτινολογίας (Φυσική) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος της Εταιρείας Ακουστικής της Αμερικής και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής. Εργάζεται στην ανάπτυξη νέων τεχνικών υπερήχων για απεικόνιση και θεραπευτική. Τα κύρια ενδιαφέροντά της σχετίζονται με την ελαστικότητα απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένης της αρμονικής απεικόνισης κίνησης, της παλμικής απεικόνισης και της ηλεκτρομηχανικής απεικόνισης κυμάτων. Οι κλινικές εφαρμογές του UEIL περιλαμβάνουν αναλύσεις μαστού, συνδέσμου και ελαστογραφίας του μυοκαρδίου, καθώς και εστιασμένη θεραπεία υπερήχων που σχετίζεται με το φράγμα αίματος-εγκεφάλου.

KonstandarasCOLOR.jpg

Νίκος Κωνσταντάρας

Ο Νίκος Κωνσταντάρας είναι αρθρογράφος της εφημερίδας Η Καθημερινή, της οποίας ήταν διευθυντής σύνταξής της από το 2004 έως το 2017. Ηταν και πρώτος διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής, από το1998 έως το 2017. Υπήρξε τακτικός αρθρογφάφος-συνεργάτης των New York Times International Edition και έχει συνεργαστεί με πολλές διεθνείς εφημερίδες. Από το 1989 έως το 1997 ήταν ανταποκριτής του πρακτορείου Associated Press στην Αθήνα, καλύπτοντας σημαντικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή. Γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική και σπούδασε Αρχαία Ελληνικά και Αγγλική Φιλολογία (Β.Α., Μ.Α.) στο Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσραντ (Γιοχάνεσμπουργκ).

kostas_kostis.jpg

Κώστας Κωστής

Ο Κώστας Κωστής είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύμβουλος διαχείρισης στην Alpha Bank και για πολλά χρόνια διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύεται στην οικονομική και κοινωνική ιστορία, καθώς και στην επιχειρηματική ιστορία.

Kofidis_edited.jpg

Θεόδωρος Κωφίδης

Ο Θεόδωρος Κοφίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Προϊστάμενος του Τμήματος Καρδιοχειρουργικής, Θωρακικής και Αγγειακής Χειρουργικής και Ανώτερος Σύμβουλος Καρδιοχειρουργικής στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρδιάς της Σιγκαπούρης. Είναι επίσης Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Yong Loo Lin. Έχει εισαγάγει πολλές νέες τεχνολογίες στον τομέα του και δημιουργησε νέους τύπους λιγότερο επεμβατικής χειρουργικής. Έχει εκπαιδευτεί σε μερικά από τα κορυφαία ιδρύματα του κόσμου, όπως το Strong Memorial Hospital (Rochester, New York, USA), το Texas Heart Institute (Χιούστον, ΗΠΑ), το Hannover Medical School (Γερμανία) και το Stanford University Medical School (California, ΗΠΑ).

Lemos_edited_edited.jpg

Ειρήνη Λαιμού

Η Ειρήνη Λαιμού είναι Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εταίρος του Merton College της Οξφόρδης. Είναι κλασική αρχαιολόγος, που ειδικεύεται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού και στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου της Ελλάδας. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η αρχαιολογία της Πρώιμης Ελλάδας, ο σχηματισμός κρατών από τον 12ο αιώνα π.Χ. έως την αρχαϊκή περίοδο, η γνώση γραφής, οι ανταλλαγές και διασυνδέσεις στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου στη Μεσόγειο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, μονογραφίες και συλλογικούς τόμους για την αρχαιολογία της Πρώιμης Ελλάδας. Είναι επίσης η διευθύντρια των ανασκαφών και δημοσιεύσεων των ευρημάτων από την τοποθεσία Λευκαντί στην Εύβοια.

Maglaras_edited.jpg

Κωστής Μαγκλάρας

Ο Κωστής Μαγκλάρας είναι κοσμήτορας και Καθηγητής Επιχειρήσεων στο Columbia Business School. Έλαβε το πτυχίο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Imperial College του Λονδίνου και κατέχει πτυχία MS και PhD στην Ηλεκτρολογία από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Πριν από την ένταξή του στη Σχολή το 1998, ο Κωστής Μαγκλάρας ήταν ερευνητής στο Canon Research Center America στο Πάλο Άλτο, εργαζόμενος στην επεξεργασία εικόνων και στη μηχανική όραση. Εμπειρογνώμονας στην έρευνα επιχειρήσεων, την ανάλυση δεδομένων και την ποσοτική χρηματοδότηση, ο Μαγκλάρας διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Αποφάσεων, Κινδύνων και Επιχειρήσεων. Είναι συντονιστής του μαθήματος διαχείρισης κινδύνων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Columbia. Έχει λάβει τόσο το Dean's Award for Teaching Excellence όσο και το Dean's Award for Teaching Innovation. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη στοχαστική μοντελοποίηση και την επιστήμη δεδομένων, με έμφαση στα στοχαστικά δίκτυα, τη χρηματοοικονομική μηχανική και την ποσοτική τιμολόγηση και διαχείριση εσόδων. Έχει εποπτεύσει 20 διδακτορικούς φοιτητές, πολλοί από τους οποίους κατέχουν κορυφαίες θέσεις στον ακαδημαϊκό χώρο και στη βιομηχανία. Έχει λάβει πολλά ερευνητικά βραβεία και έχει υπηρετήσει ως θεματικός επιμελητής σε πολλά από τα κορυφαία περιοδικά του τομέα του. Είναι μέλος της INFOMRS και μέλος της Ένωσης Εξωτερικής Πολιτικής. Είναι συνιδρυτής της Mismi Inc., μιας εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που εισήγαγε ποσοτικούς αλγόριθμους συναλλαγών και εργαλεία ανάλυσης συναλλαγών στην αγορά μετοχών. 

Fay Makantasi.jpeg

Φαίη Μακαντάση

Η Φαίη Μακαντάση είναι Επικεφαλής Ερευνών στη διαΝΕΟσις και συμβασιούχος Επικ. Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Η διδακτορική της διατριβή ολοκληρώθηκε στο ΟΠΑ. Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και της μέτρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το ΙΚΥ, την Τράπεζα Κύπρου, το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το ΟΠΑ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ». Προσφάτως έλαβε ερευνητική επιχορήγηση από το Hellenic Observatory του London School of Economics. Έχει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει και επιμεληθεί επιστημονικά κοινωνικο-οικονομικές μελέτες που αφορούν την Ελλάδα και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Maniati_edited.jpg

Αλεξάνδρα Μανιάτη

Η Αλεξάνδρα Μανιάτη είναι Διευθύντρια Καινοτομίας & Κυβερνοασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation - ΕΤΟ) στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι περιοχές ευθύνης της περιλαμβάνουν την οικονομία δεδομένων (data economy), τα ψηφιακά νομίσματα και το ψηφιακό ευρώ, την τραπεζική στο υπολογιστικό νέφος (cloud banking), τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τα συστήματα πληρωμών, την κυβερνοασφάλεια και την ψηφιακή λειτουργική ανθεκτικότητα (digital operational resilience). Σε στενή συνεργασία με τις εθνικές τραπεζικές ενώσεις και τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, η κα Μανιάτη είναι υπεύθυνη για τη στρατηγική της ΕΤΟ ως προς την ψηφιακή καινοτομία και την κυβερνοασφάλεια, τη διαμόρφωση των θέσεων του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα έναντι σχετικών νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών, καθώς και τις σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η κα Μανιάτη είναι μέλος επιτροπών στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και του Κέντρου Κυβερνοεγκλήματος της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Europol EC3). Επίσης εκπροσωπεί την ΕΤΟ στην Επιτροπή Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Διεθνούς Τραπεζικής Ομοσπονδίας (International Banking Federation) και σε ad hoc έργα της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του G7 για την Κυβερνοασφάλεια (G7 Cyber Expert Group). Η κα Μανιάτη πιστεύει βαθιά στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών και των πολιτών ευρύτερα, μέσω της ενημέρωσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας και της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων. Είναι, τέλος, η δημιουργός του ετήσιου Συνεδρίου Κυβερνοασφάλειας της ΕΤΟ, αλλά και της online σειράς EBF Digital Thursdays.

Ntinos Maniatopoulos.jpg

Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και στη μακρά επαγγελματική του καριέρα έχει υπηρετήσει ως Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διευθύνων Σύμβουλος Πετρελαιοειδών και Πρόεδρος ή Μέλος πολλών Διοικητικών Συμβουλίων Εθνικών ή Ιδιωτικών Οργανισμών και Εταιρειών στην Ελλάδα, του Διεθνούς Οργανισμός Ενέργειας (IEA), του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ ήταν συντονιστής των διαδικασιών καθιέρωσης του Ενεργειακού Χάρτη, Μέλος του Ομίλου Ενέργειας της Οξφόρδης, του «Club de Nice - ergnergie et Géopolitique» και Σύμβουλος ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΡΑΕ, Υπουργείο Ενέργειας κ.λπ. Έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στους τομείς της ενέργειας, της οργάνωσης και της διαχείρισης των επιχειρήσεων, των επενδύσεων, των διεθνών σχέσεων.

Manuelides_Yannis-0068704_Web.jpg

Γιάννης Μανουηλίδης

Ο Γιάννης Μανουηλίδης είναι εταίρος στην διεθνή δικηγορική εταιρεία Allen & Overy LLP και εργάζεται στο Λονδίνο. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Princeton (AB Philosophy, 1980), του Πανεπιστημίου του Σικάγου (MA Philosophy, 1983) και του Πανεπιστημίου του Cambridge (BA Law 1985), είναι μέλος του Αγγλικού Δικηγορικού Συλλόγου και πρώην μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού.  Με εμπειρία 30 χρόνων σε θέματα χρηματοδοτήσεων χρέους (εκ των οποίων έξι στη Γαλλία) είναι τώρα επικεφαλής της ομάδας της Allen & Overy LLP που διαχειρίζεται της χρηματοδοτήσεις κρατών. Ο Γιάννης συμβάλλει στις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με το κρατικό και τραπεζικό χρέος μέσω συμβουλών, συμμετοχής σε ειδικές επιτροπές, διαλέξεων και άρθρων. Ο Γιάννης είναι μέλος του Advisory Council of the Centre of Commercial Law Studies, Queen Mary, University of London, μέλος του Board of Trustees του Κολλεγίου Αθηνών, trustee του Hellenic Foundation, Overseer της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, μέλος του Συμβουλίου του Anglo-Hellenic League και μέλος των ομάδων εργασίας Κρατικού Χρέους του International Law Association, του Institute of International Finance and του Financial Markets Law Committee.

Manolikakis.jpg

Ανδρέας Μανωλικάκης

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης είναι Δια Βίου Μέλος του Actors Studio, καθώς και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Είναι τέως Πρόεδρος (Απρίλιος 2006 - Ιούνιος 2020) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Pace University της Νέας Υόρκης, όπου συνεχίζει να είναι Καθηγητής Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας καθώς και Πρόεδρος του Τμήματος Σκηνοθεσίας του Προγράμματος. Έχει διδάξει masterclasses Υποκριτικής, Σκηνοθεσίας και Ανάλυσης Κειμένου και έχει δώσει διαλέξεις πάνω στις «Ρίζες και την Εξέλιξη του Συστήματος Στανισλάφσκι και της Μεθόδου» στο Actors Studio, σε Διεθνή Φεστιβάλ Θεάτρου, Εθνικές Σχολές Θεάτρου και Κινηματογράφου, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Θεατρικούς και Πολιτιστικούς Οργανισμούς στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το βιβλίο «Βαχτάνγκοφ, Μαθήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής» του Νικολάι Γκόρτσακοφ, το οποίο εκδόθηκε στην Αθήνα, το 1997. Ως σκηνοθέτης αλλά και ως ηθοποιός, εργάστηκε στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Ενδεικτικά: Υποκριτική: «Breaking the Code» του Hugh Whitemore στο Broadway, με πρωταγωνιστή τον Sir Derek Jacobi. Σκηνοθεσία: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, Actors Studio, «Porte Close» της Νadine Darmon, Εθνικό Θέατρο του Ανατολικού Παρισιού (Τ.Ε.P.). Είναι ιδρυτής του θεατρικού οργανισμού «Νέα Ελληνική Σκηνή της Νέας Υόρκης» όπου σκηνοθέτησε και έπαιξε σε έργα του ελληνικού ρεπερτορίου για την Ομογένεια της Νέας Υόρκης και άλλων Πολιτειών της Αμερικής.

Mavroudi.jpg

Μαρία Μαυρουδή

Η Μαρία Μαυρούδη είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Ως αποδέκτης του Βραβείου MacArthur, ερευνά την ανακύκλωση της αρχαίας παράδοσης μεταξύ του Βυζαντίου και του Ισλάμ, της βυζαντινής πνευματικής ιστορίας και της επιβίωσης και του μετασχηματισμού του βυζαντινού πολιτισμού μετά το 1453.

Meghir.jpg

Κώστας Μεγήρ

Ο Κωνσταντίνος "Κώστας" Μεγήρ είναι Ελληνο-Βρετανός οικονομολόγος. Είναι ειδικός στα Οικονομικά και την Οικονομετρία. Ήταν καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών στο University College London. Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale. Είναι επίσης ερευνητικός συνεργάτης του NBER, ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Φορολογικών Σπουδών (IFS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας (FBA), της Οικονομετρικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης και της Εταιρείας Οικονομολόγων Εργασίας. Έχει συνεργασίες με την IZA και την CEPR. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι τα οικονομικά της εργασίας, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τα οικονομικά των νοικοκυριών και ο σχεδιασμός προγραμμάτων φορολογίας και πρόνοιας. Έχει συμμετάσχει στην αξιολόγηση πολυάριθμων προγραμμάτων δημόσιας πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας, της Χιλής και της Σενεγάλης. Η πρόσφατη έρευνά του εστιάζει στον τομέα της παιδικής ανάπτυξης.